Anul Renata Verejanu

„Ofranda omeniei”

„Ofranda omeniei” – astfel îi zic poetei criticii literari care îi cunosc opera, şi nu doar pentru că unul dintre volumele cele mai talentate din poezia de la sfârşitul secolului XX poartă acest nume, ci şi pentru harul Renatei Verejanu de a schimba mentalități, de a avea o mare influență asupra maselor largi de oameni. Se spune că numai sufletele mari ştiu câtă glorie este în a fi bun. Renata Verejanu este un Om de omenie, Om de aleasă cultură.

Creând de peste un sfert de veac permanent evenimente de o rară frumusețe, poeta s-a creat pe sine, a demonstrat că e o personalitate cu caracter, cu demnitate, cu dragoste fața de neam și țară.
Poet, prozator, eseist, scenarist, regizor, editor, promotor și expert în Societatea Civilă, producător de concursuri si festivaluri naționale și internaționale, ambasador popular – Renata Verejanu este o personalitate unică în cultura românească.
Nemaisuportând atitudinea indiferentă a sistemului faţă de poezia sa originală, Renata Verejanu ia şi locul editorului şi vine în acest prim deceniu al mileniului III cu peste 50 de volume de poezii, romane, eseuri, pledoarii, portrete, maxime şi cugetări, opinii, interviuri editate în română, engleză, rusă.
„O ploaie de cărți” – avea să zică acad. Mihai Cimpoi la una dintre ediţiile Salonului Internaţional de Carte de la BNM.

Renata Verejanu este omul, care ştie să fie copil între copii, şi diplomat aflându-se mereu între mari personalități din diferite domenii, diferite generații, diferite țări.
Renata Verejanu este unul din cei mai curajoşi și metaforici poeţi contemporani, este un luptător pentru adevăr și dreptate, pentru renașterea valorilor naționale în cultură și procesul educațional al tinerei generații, un destin cu un Curriculum Vitae atât de bogat și interesant cum nu ai găsi la nici un alt scriitor basarabean.
Distinsă Doamnă şi Poet drag, recunosc că niciodată sălile Centrului Academic Eminescu nu au fost mai neîncăpătoare ca astăzi, la lansarea proiectului: Anul Renata Verejanu.
Vreau să citesc un poem al Renatei Verejanu, poem care ar trebui atârnat în toate instituţiile alături de Proclamaţia de Independenţă a Moldovei:

Ce aș putea fi, decât un adevăr

Ce aș putea fi, decât un adevăr,
O speranță a unui neam frumos…
Ce aș putea fi, decât o clipă
A timpului reîntors.
Ce aș putea fi, decât libertatea
Pentru care-am muncit o veșnicie,
Pentru care-am pledat un veac
Și cu care zilnic iubirea
Îmi hrănesc, și mi-o îmbrac.
Ce aș putea fi, precis nu un gangster
Și nu traficant de copile
De pofte nocive devastat
Și zile umile…

Ce aș putea fi pentru semenii mei
Care nu au deprins zborul înalt –
Nu stăpânul unor mișei,
Și nu destin decapitat.
Ce aș putea fi în amiezile pline
De mari speranțe din inima ta –
Poate că numai o șoaptă
Ce-o viață poate salva.

Maria Chirilă,

colaborator Centrul Academic Eminescu

Reflecții asupra personalității poetei Renata Verejanu

,,Mi-i dat ca să trăiesc milenii:
E scrisă soarta mea în cartea vremii, sus”.
Renata Verejanu

Activitatea poetică și civică a Renatei Verejanu conturează nu numai talentul ei literar, ci și cel de Personalitate, Patriot și Cetățean. Eul poetic și Eul personalității acestei distinse Poete contribuie la înțelegerea profundă a operei Dumneaei. …

În poemul ,,Cântec” este individualizat chipul femeii, ființă sfântă și dragă sufletului oricărui om: femeia – mamă, soție, soră, etc.. Prin destăinuirea directă a rolului femeii desprindem modalitățile de manifestare a sentimentelor fundamentale a personalității. Eul liric și cel psihologic își exprimă cu pregnanță metaforică și expresivă trăirile emoționale:
,,Femeia care plânge de parcă ar cânta,
Femeia care cântă de parcă-ar săruta,
Femeia ce sărută de parcă vrea să râdă,
Femeia care râde cu inima ei sfântă”.

Tatiana Scripa

Anul Renata Verejanu sau
Răscumpărarea din „Clipa genială”…

Iubirea le vede pe toate.
Renata Verejanu

Privită de sus şi de jos şi dinspre sine, creaţia Renatei Verejanu s-a contopit dialectic şi lirico-epic cu însuşi destinul dramatic al Neamului de la A la Z. Este un lucru deloc uşor, dată fiind însăşi condiţia umană sui-generis pe care omul întotdeauna trebuie s-o împlinească eminamente cu trăirile personale la propriu şi la figurat.
Destinul ce-a ales-o literelor române este unul de Acasă şi pentru Casă, de vreme ce scrisul ei metaforic şi criptic acoperă aceste principii etico-civice şi estetice dinspre inimă şi raţiune, dinspre imaginaţie şi ideaţie firesc, emblematic şi charismatic.
Nouă întotdeauna şi plastică, poezia renataverejaniană demonstrează direct şi indirect vocaţia autoarei, „Poetului dintre milenii”, vorbind în propriul trop escatologic al Domniei Sale…
…„Iubirea” pe care o crede mai bună decât „răzbunarea” în raport cu colegii de breaslă şi cu contemporanii o înalţă în ochii consângenilor săi în mod legitim… (…) Oricum, Renata Verejanu „e o necesitate a acestui popor şi o întâmplare a acestei vieţi”.
De aceea, Anul Renata Verejanu care vine în continuitatea Zilelor Eminescu, este o sărbătoare a culturii noastre literare şi nu numai, de vreme ce „o generaţie nici nu începe şi nici nu sfârşeşte într-un punct precis, ea aparţine unei continuităţi, după opinia criticului francez A. Thibaudet. Este un argument în plus că scrisul autoarei, născută în epoca crizantemelor, este aureolat de absoluitatea albului, candorilor lui nemuritoare ce-au îndrăgit-o până la vis şi dăruire totală, făcând-o magistralmente o luptătoare dacică inconvertibilă şi incoruptibilă a nonabsenteismului şi românismului în sensul cel mai bun, idealmente! Într-un cuvânt.
Tudor Palladi

Anul Renata Verejanu

Onorată asistenţă, doamnă Verejanu! Înainte de toate vreau să vă semăn de sănătate şi să vă urez un an nou mai bun, mai plin, plin de rod şi sănătate, plin de inspiraţie şi iubire, de izbândă şi linişte sufletească!
Academia Europeană a Societăţii Civile a propus şi Centrul Academic Eminescu a susţinut ideea de a lansa Anul Renata Verejanu: este un an deosebit în viaţa domniei sale, protagonistei. Şi, ţinând cont de desaga de proiecte, vers şi proză, publicistică, pe care le tot duce de-a lungul anilor, ne-am gândit că e timpul… e timpul, unii s-o descoperim, alţii să-i cunoaştem opera şi faptele, s-o aplaudăm, s-o lăudăm şi să ne bucurăm împreună de aceste momente unice în viaţă care nu se repetă sub nici o formă, oricât de tare ne-am dori noi…

Pe Renata Verejanu am cunoscut-o în mersul ei prin ţară, de mână cu Micul Prinţ, descoperind şi promovând sute de tinere talente. Împreună cu Renata Verejanu am mers şi eu, am trecut Nistrul dincolo, la copiii din Transnistria. Am fost printre primii care după 10 ani de la conflictul de pe Nistru am răzbătut şi, deşi aveam o doamnă locotenent a securităţii transnistrene care ne veghea şi ne ghida fiecare pas şi fiecare secvenţă filmată, am reuşit să aducem, ulterior, la Festivalul Concurs Internaţional Micul Prinţ zeci de copii de dincolo, printre care şi Ionel Istrati.
Pe Renata Verejanu am cunoscuto când am realizat împreună la Moldova 1 ciclul de emisiuni Micul Prinţ, cu zeci de sondaje de opinie despre Consiliul Europei, drepturile copilului, organismele internaţionale etc.
Renata Verejanu este scriitorul care a lansat cu succes zeci de proiecte inedite şi, deşi mulţi s-au inspirat şi au copiato, niciodată n-au putut-o repeta, pentru că Renata Verejanu este unică în felul său şi de multe ori transformă neajunsurile în avantaje.
Renata Verejanu este scriitorul care a creat şi lansat o reţea de ONG-uri culturale, educaţionale, mass media, printre care: Organizaţia Mondială a Copiilor Talentaţi, Academia Europeană a Societăţii Civile, Federaţia din Moldova a Cluburilor UNESCO, Agenţia de Presă a Tinerilor Jurnalişti „AMP-Internaţional”, Revista „Micul Prinţ”, Ziarul „Copiii Europei” etc.
Renata Verejanu – primul şi unicul scriitor din Republica Moldova care are o relaţie aparte cu Consiliul Europei. Foarte puţini dintre noi cunosc că ONG-urile create de către doamna Verejanu au fost primele din spaţiul exsovietic care au obţinut statut consultativ apoi participativ la Consiliul Europei.
Ultimii ani în creaţia Renatei Verejanu, observaţi şi dvs, sunt foarte rodnici… Poeta şi-a canalizat toată energia şi inspiraţia în a-şi îngriji volumele de poezie, interviuri, opinii, pledoarii, cronici, portrete şi de a scoate de sub tipar în tiraj restrâns, la fel cum ar aduna gutuile, unul câte unul… şi nu contează că nu e plin beciul. Important ca aceste gutuie galbene, frumoase bucură sufletul şi încântă ochiul. Să-i dorim, să aibă mereu gutuie în casa mare a sufletului ei, în biblioteca neamului, care să răspândească miresme îmbietoare şi pentru generaţiile viitoare.
Renata Verejanu este o personalitate controversată. Este directă, are cuvântul tăios, gălăgioasă ca o furtună, capabilă să lăcrimeze la auzul unei doine. Nu acceptă jumătăţile de măsură, nu se închină la orice sfânt şi nu aleargă după căruţa care n-o aşteaptă. Într-o altă viaţă nu este exclus să fi fost vreun comandant de oşti sau o Ioana d’Arc .
Revenind la evenimentul de astăzi – lansarea Anului Renata Verejanu. Cunoscându-i potenţialul, ambiţia de a se antrena în proiecte măreţe şi dorinţa de a izbândi în lansarea şi desfăşurarea lor, sunt sigură că vom avea parte cu toţii de un an plin de evenimente, întâlniri cu cititorii din sate şi oraşe, spectacole, festivaluri, lansări de carte, conferinţe, şedinţe ale Cenaclului „Grai Matern” şi multe alte evenimente care ne vor înfrumuseţa existenţa şi ne vor motiva la noi realizări!
Într-un ceas bun! Şi fie ca Anul Renata Verejanu să se înscrie frumos în peisajul cultural-literar, fiind la fel de colorat, interesant şi important pentru cititorul moldovean şi societatea civilă per ansamblu!

Galina Codreanu, Secretar General
al Federaţiei din Moldova a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s